skip to Main Content

Dauwtrappen - ochtendwandeling

18mei07:30Dauwtrappen - ochtendwandeling

Evenement Details

 

 

 

 

 

Als het over Hemelvaart gaat, hebt u ongetwijfeld de term DAUWTRAPPEN voorbij zien of horen komen. Het dauwtrappen of ‘hemelvaren’ werd in de 19e eeuw gedaan omdat de dauw op het gras een zuiverende en genezende werking zou hebben. Vermoedelijk stonden mensen op Hemelvaartsdag al om drie uur ’s nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen. Daar zou de term dauwtrappen vandaan komen. De mensen gingen zo vroeg wandelen omdat de kerkmis ook om negen uur begon en ze daar voor terug moesten zijn. Het gebruik is echter terug te voeren naar de eerste eeuw n. Chr. Waarschijnlijk ontstond het in de Germaanse tijd als onderdeel van de meifeesten. In deze periode van het jaar vierden de Germanen de opkomst van het nieuwe leven in de natuur. Tegenwoordig staat het dauwtrappen vooral voor het wandelen in de ochtenduren van Hemelvaartsdag.

Op donderdag 18 mei 2023, Hemelvaartsdag, organiseert de pastoraatsgroep van de parochiekern Sint Bartholomeus zo’n dauwtrapwandeling. En u bent van harte welkom om mee te wandelen!

Wij verwachten u tussen 7.30 en 7.45 uur op het kerkplein van de Bartholomeuskerk en zullen vandaar uit een wandeling maken van ongeveer een uur. Onderweg gaan we genieten van de stilte en zullen er enkele meditatieve momenten plaatsvinden. De wandeling eindigt bij de Roef waar een eenvoudig ontbijt voor u zal klaarstaan. Na afloop van het ontbijt bent u van harte uitgenodigd om de viering van Hemelvaart in de kerk bij te wonen.

Heeft u zin om mee te wandelen, geef u dan uiterlijk 12 mei op bij uw lokale secretariaat.

Hartelijke groeten,
Pastoraatgroep Sint Bartholomeus en Palliam

meer

Tijd

(Donderdag) 07:30

Locatie

Kerkplein parochiekern St. Bartholomeus

Back To Top