skip to Main Content

augustus, 2019

18aug08:00JEROENSOMMEGANG IN NOORDWIJK-BINNENLindenplein Noordwijk (bij de muziektent)

meer

Evenement Details

Een stille tocht langs heilige bruggen, Jeroensveld en Jeroenskerken

Op zondag 18 augustus a.s. is de jaarlijkse Jeroensommegang door Noordwijk-Binnen. Deze stille tocht in de dorpskern wordt door de Parochiekern St. Jeroen en Maria ter Zee georganiseerd in samenwerking met de Protestantse Gemeente Noordwijk.

De naamdag van St. Jeroen is ieder jaar op 17 augustus. Om praktische redenen is ervoor gekozen om de Jeroensommegang in de ochtend van de derde zondag van augustus te laten plaatsvinden. Inmiddels bestaat de tocht in deze vorm al ruim twintig jaar en vormt een niet meer weg te denken jaarlijkse traditie. Het verhaal van Jeroen, de eerst bekende leidsman van de christelijke gemeenschap in het dorp én martelaar, wordt zo opnieuw onder de aandacht gebracht. Een bezinning over de betekenis van Jeroen in ons leven in onze tijd hoort daar ook bij.

Tijdens de tocht wordt het Jeroensveld (of Martelveld) op het landgoed Calorama aangedaan. Er wordt aangenomen dat op deze plek de priester Jeroen door de Vikingen in 856 werd onthoofd. Er wordt op het veld een korte plechtigheid gehouden, waarin kaarsen bestemd voor beide Jeroenskerken worden aangestoken.

De ommegang begint om 8.00 uur – een half uur vroeger dan in voorgaande jaren – op het Lindenplein (bij de muziektent). Iedere deelnemer ontvangt een gidsje met beschrijving en gebeden. Via de vijf ‘heilige’ bruggen: St. Jeroensbrug,  St. Maartensbrug,  Breloftsbrug,  St. Victor- en St. Pietersbrug trekken we samen naar het Jeroensveld op Calorama. Na de korte plechtigheid aldaar voert de tocht naar de Oude Jeroenskerk, de oorspronkelijke bedevaartkerk.

Tijdens het verlaten van de Oude Jeroenskerk luidt het klokkenluidersgilde van de Oude Jeroenstoren handmatig de klokken. De klokken van de R.K. St. Jeroenskerk nemen dit als welkomstteken over.

Even later vindt de ruim anderhalf uur durende tocht zijn eindpunt bij de reliekschrijn in het St. Jeroensaltaar in de R.K. St. Jeroenskerk, vanaf 1892 bedevaartkerk.

Na afloop van de tocht wordt er in het parochiecentrum van de St. Jeroenskerk koffie en thee geschonken. Om 10.00 uur kan worden deelgenomen aan vieringen in zowel de R.K. St. Jeroenskerk als de Oude Jeroenskerk.

Nadere informatie is te verkrijgen bij:
R.K. Parochiekern St. Jeroen en Maria ter Zee
071-3612590
e-mail SintJeroen@parochiesintmaarten.nl

Contactpersoon: G. Persoon
071-3617995
06-10688001
e-mail  gpmpersoon@gmail.com

Tijd

(Zondag) 08:00

Locatie

Lindenplein Noordwijk (bij de muziektent)

Back To Top
X