skip to Main Content

Bloemschikken in de Veertigdagentijd

Op verzoek van de commissie Vorming en Toerusting van de gezamenlijke kerken in Sassenheim en Warmond heeft mw. Nelleke de Mooij  (Bloomdezign) op 29 maart weer  een workshop bloemschikken georganiseerd met als thema: de kleuren van de Veertigdagentijd. In twee sessies  hebben hieraan 34 mensen deelgenomen. Nelleke heeft door kleur- en vormgebruik een creatieve en zinvolle invulling gegeven aan het bloemwerk: de verbinding van het donkere van de Lijdenstijd naar het Licht van Pasen

De wolkenboog (witte regenboog) is gemaakt van gipskruid (wit=onschuld) en vormt de verbinding  tussen lijden en opstanding en is teken van Gods trouw. De boog begint in het donkere tijm. Tijm is gebruikt  om de hysop te symboliseren van de uittocht uit Egypte. Het berkentakje staat voor de rietstaf. De roos (liefde) is roze en staat voor zondag Laetare (zondag Verheug U), de 4e zondag in de Veertigdagentijd.

Het groen van het pistacheblad staat voor het leven, evenals het groen van de Hedera, maar de Hedera staat ook voor trouw. Het donkere (paarse) blad van de Croton staat voor ernst, rouw en lijden. Door de manier waarop het blad van de Croton werd geschikt kreeg het de vorm van een kroon.

Het blauw van de anemonen staat voor macht, goddelijkheid en eeuwigheid. Het paarse Limonium heeft zeer fijne, bijna stekelvormige bloemetjes en symboliseert de doornen. De witte Ornithogalum komt uit het graf en het wit staat voor de opstanding. Deze bloem geeft iedere dag weer een nieuw bloemetje, het nieuw leven.

Het was mooi om nu vlak voor de Stille Week begint, met elkaar in verbondenheid bezig te zijn, op weg naar Pasen

 

Back To Top