Het Vormsel

In de vroege gebruiken van de katholieke kerk heeft men aan de handoplegging (bij de viering van het doopsel) een zalving met geurende olie (chrisma) toegevoegd. Dit deed men om beter de gaven van de heilige Geest aan te duiden. Deze zalving verduidelijkt ook de naam ‘christen’, wat ‘gezalfde’ betekent. De zalving bestaat nog steeds in het sacrament van het vormsel.
Iedere gedoopte die nog niet is gevormd, kan het sacrament van het vormsel ontvangen. Het vormsel wordt veelal toegediend aan jonge mensen die als kind zijn gedoopt. Ze kunnen nu zelf verantwoordelijkheid dragen en zelf ‘ja’ zeggen tegen het geloof waarvoor hun ouders bij de doop hebben gekozen. In het vormsel bevestigt de Heilige Geest het ‘ja-woord’ van de vormeling, Hij geeft hem/haar kracht om te blijven geloven in de liefdevolle boodschap van Jezus en om de Blijde Boodschap (Evangelie) door te geven.
Vormsel: hoe gaat dat in onze parochie?

Ouders en jongeren kunnen zich ongeveer vanaf oktober van het schooljaar dat hun kind in groep 8 zit, aanmelden. Daarna volgt vanaf januari voor de jongeren een vormingsprogramma ter voorbereiding op het sacrament van het vormsel met behulp van het project van het bisdom ‘In vuur en vlam’. Met behulp van aansprekende werkvormen zullen de jongeren ontdekken wat de betekenis van dit sacrament voor hen is. Pas aan het eind van het voorbereidingstraject gaan wij er vanuit dat zij zelf kunnen en willen beslissen of zij het sacrament op dit moment in hun leven willen ontvangen. Ook wie nu nog twijfelt, kan dus gewoon meedoen aan de voorbereiding.

Om de jongeren goed te kunnen voorbereiden wordt van alle ouders verwacht dat zij taken op zich nemen. Er zijn ook bijeenkomsten voor jongeren en ouders samen.

Voor deelname aan het vormsel is het verplicht gedoopt te zijn. Mocht uw kind nog niet gedoopt zijn, neemt u dan uiterlijk een jaar voor het ontvangen van het sacrament van het vormsel contact op met het secretariaat van uw parochiekern.

De parochie-brede vormselviering(en) vind(en) plaats in het weekend ná Pinksteren.

Aanmelden
Voor de inschrijving en verdere informatie klikt u op Algemeen Aanmeldingsformulier.

Kosten
Wij vragen van u een bijdrage in de kosten van €40,-. Hiervoor ontvangt u onder anderen het werkboek, de bus en de toegang voor de Vuurdoop en een CD met foto’s van de vormselviering.

Volwassenen en het vormsel
Als u als volwassene gevormd wilt worden (en misschien ook nog gedoopt en/of de eerste Communie wilt ontvangen), neemt u dan contact op met het secretariaat van de parochiekern van uw woonplaats voor een eigen traject.

Parochiesecretariaat tussen 9.00 uur en 12.00 uur.
Van Limburg Stirumstraat 24

Herenweg 78, 2361 ET  Warmond
Telefoon: 071-3010154
E-mail: SintMatthias@parochiesintmaarten.nl
Maandag, dinsdag en vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur.