Het hebben van twee vertrouwenspersonen is een essentieel onderdeel van een gezonde vrijwilligerscultuur. De algemene…
Challenge for Panama
Challenge for Panama
Helaas is door de Corona ook de 40 Days Challenge for Panama grotendeels in het water gevallen. De beoogde opbrengst is daardoor jammer genoeg niet gehaald en het project niet afgemaakt. Wij doen een oproep om het project alsnog te steunen. Dat kan straks als we toch weer actie gaan voeren maar kan ook nu door een bijdrage te storten op NL72 INGB 0000 0263 53, ten name van Stichting Gezelschap der Kruisvaarders van Sint Jan onder vermelding van 40-days Challenge.
Hans en Tineke van Mullekom waren in maart in Panama, Tineke vertelt hier een stuk van hun verhaal:
Panama – Corral de Piedra
Op de laatste dag van ons verblijf in Panama gingen wij naar Corral de Piedra. Het dorp van de indianen die we al een aantal jaren ondersteunen via diverse acties. Vooral met de vastenactie vorig jaar en dit jaar.
Met twee trucks vol geladen met spullen en mensen gingen we op weg. Eerst zo’n 30 kilometer via een mooie heuvelachtige weg en de laatste kilometers via een zeer slechte, maar nu nog redelijk begaanbare weg.
De weg gaat langs diverse kleine dorpjes en soms heb je behoorlijk steile hellingen. Onderweg werd er gestopt bij sommige huisjes om medicijnen achter te laten of eten bij de mensen te brengen. Bij een gezin met kleine kinderen werden schoenen gegeven. Deze schoenen had Roberto gekregen van een winkelier uit Santiago.
We hadden al gehoord dat de indianen een stuk weg hadden aangelegd om midden in Corral de Piedra te kunnen komen. Normaal kwamen we aan bij het eerste huisje en moesten alle spullen met de hand naar de andere huisjes gebracht worden. Een enorme klus wat met beperkte middelen geklaard is. Bomen en struiken moesten worden gekapt en de grond zo veel mogelijk geëgaliseerd om de auto’s er overheen te kunnen laten rijden. Het was een hele ervaring om in een auto te zitten tjokvol geladen en dan soms loodrecht omhoog en weer naar beneden te gaan.
Bij aankomst werden we al opgewacht door een grote groep enthousiaste mensen, vooral veel kinderen. Er was een speciaal programma voor ons georganiseerd. In een klein kapelletje kregen we natuurlijk een ereplaats om het programma volgen en er werden verschillende toespraken gehouden. Ook werd er muziek gemaakt.
Uit de woorden konden we opmaken hoe blij de mensen zijn met de ontwikkelingen in hun dorp. De emotie was duidelijk merkbaar bij de mensen. Blij met de ondersteuning en hulp op verschillende gebieden. Als dank kregen de dames een tasje gemaakt door de indianen.
Daarna kregen wij een rondleiding en konden we zien wat er al gerealiseerd was. Ook de plannen voor de toekomst. Een aantal gezinnen hadden de nieuwe keuken en kippenhokken al klaar. Ook was bij een van de huisje een visvijver aangelegd. Verder waren ze nog druk met het aanleggen van de gezamenlijke tuin. Waar voor gezamenlijk gebruik verschillende groenten worden gekweekt.
Wat ons heel erg opviel ten opzichte van ons bezoek vorig jaar was dat het schoon en verzorgd was rond de huizen.
Iedere twee weken is er een vriend van Roberto, die een landbouwkundige achtergrond heeft, die de mensen ondersteund en begeleid. Helaas vanwege corona ligt dat stil. Maar zodra het weer kan wordt dat weer voortgezet.
Daarna werden ook hier schoenen uitgedeeld aan alle kinderen. Ook was er nog veel kleding die later uitgedeeld werd.
Voordat we weg gingen kregen we een kop soep aangeboden. De mensen hebben al zo weinig, je voelt je bezwaard om het aan te pakken.
Met een goed gevoel namen we afscheid, met de juiste begeleiding gaan die mensen een betere toekomst tegemoet. Dankbaar dat we met zijn allen daaraan bij gedragen hebben. Hierna hebben we afscheid genomen en hopen dat we de laatste gezinnen dit jaar nog kunnen helpen met de keukens e.d.
Intussen weten we dat dit vanuit Nederland moeilijk gaat worden, onze actie is door het corona op dit moment niet mogelijk. Maar we gaan het later in het jaar misschien proberen om dit af te maken.
Het was ook mooi dat Jonna van Leeuwen, dit ook ter plekke heeft kunnen zien. Zij was het die twee jaar geleden gestart met een actie in Nederland om geld bij elkaar te krijgen.