skip to Main Content

Digitale kalender met kersvideo’s van de bisschoppen

Op weg naar Kerstmis vertellen de Nederlandse bisschoppen in een reeks korte video’s en als ‘digitale kerstkalender’ over de kerststal. De kerstvideo’s van de bisschoppen brengen de figuren van de kerststal één voor één tot leven. Vanaf 17 december komt elke dag een nieuwe video online op katholiekleven.nl en Vier.nu Kerstmis.

U kunt de kerstkalender downloaden en printen. Na het printen kan de kerstkalender worden gevouwen, worden neergezet en zo een plekje krijgen in huis. Elke dag kunt u een QR-code scannen voor de video van die dag. Er is ook een playlist op YouTube, waarop u zich kunt abonneren. Dan krijgt u elke dag automatisch bericht via YouTube.

Het is precies 800 jaar geleden (1223 – 2023) dat de heilige Franciscus van Assisi in Greccio de eerste kerststal liet maken om de geboorte van Jezus te herdenken. Hij vroeg daarvoor hulp aan een man die Giovanni heette. De heilige Franciscus zei tegen hem: “Ik wil de herinnering vieren van het Kind dat in Bethlehem is geboren en ik wil zien wat Hij leed als weerloos kind, hoe Hij in de kribbe werd gewiegd en hoe Hij op stro werd gelegd te midden van de os en de ezel.”

Zo begon het. Een kerststal met een os en een ezel bij de kribbe. Tegenwoordig zien we ook Maria en Jozef in de kerststal, de herders met hun schapen, de drie wijzen uit het oosten en de engelen. Net als de heilige Franciscus kunnen wij zien en meemaken wat er gebeurde bij de geboorte van Jezus. De kerststal maakt ons deelgenoot van het evangelie. “Vanaf onze kindertijd en in elke fase van ons leven”, zegt paus Franciscus, “leert de kerststal ons Jezus te aanschouwen, Gods liefde voor ons te ervaren, te voelen en te geloven dat God bij ons is en dat wij bij Hem zijn.”

Al 800 jaar laat de kerststal zien wat er gebeurde bij de geboorte van Jezus. De kerststal brengt jong en oud dichter bij het mysterie van de geboorte van Gods Zoon.

Dag 1: De Stal

Dag 2: De Os en de ezel

Dag 3: De herders

Dag 4: De wijzen en Koningen

Dag 5: De Engel

Dag 6: De Heilige Jozef

Dag 7: De Heilige Maria

Dag 8: Het Kind

Back To Top